INICI

Isaac Albéniz i Pascual

Compositor i pianista

Isaac Albéniz va néixer el 29 de maig de 1860 a Camprodon i va morir a França el 18 de maig de 1909.

Va escriure obres per a piano, sis òperes (més una d’inacabada i tres d’esbossades) i més de dues dotzenes de cançons, així com diversos temes orquestrals i de cambra. La península Ibèrica i els seus paisatges foren per a ell font d’inspiració inexhaurible.

Nen prodigi, va viatjar per tot el món i ens va deixar una extensa i prolífica producció musical amb notables innovacions instrumentals. A la seva ciutat natal es pot fer una immersió en una de les grans figures de la història de la música.

Albéniz va morir relativament jove, als 49 anys, però la seva vida va ser intensa i va estar marcada per un constant anar i venir entre nombroses ciutats. Aquest caràcter obert, plural i divers, es reflecteix en les seves amistats, entre les quals destaca la de Fernández Arbós, Granados, Enric Morera, Antoni Noguera, Paul Dukas i els pintors modernistes Ramon Casas o Santiago Rusiñol.

Gràcies als seus esforços com a empresari, director, pianista i compositor, es convertí en el primer músic català que aconseguí fama internacional. La seva música per a piano, sobretot la col·lecció de poemes simfònics Ibèria, va ampliar el camp tímbric del piano i la seva expressivitat.

Camprodon recorda amb orgull el llegat que ha deixat la música del compositor nascut en aquesta població. El municipi natal disposa d’un museu on s’exposa de forma permanent part del seu llegat familiar i musical, celebra cada any durant els mesos d’estiu un Festival de música en homenatge a la seva figura, i cada mes de juliol organitza el Curs internacional de Música Isaac Albéniz en que s’ofereixen classes de piano, violí, violonceli música de cambra.